Ψηφιακά Αρχεία ΑΣΚΙ


Go to content


Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο της διαδικτυακής έκδοσης του ψηφιακού αρχείου:
«Ο παράνομος τύπος στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1936-1974). Από τη Δικτατορία του Μεταξά στη Μεταπολίτευση»

 

 

 

Η παρούσα ψηφιακή έκδοση των παράνομων εντύπων, εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων, που τυπώθηκαν και διακινήθηκαν στα χρόνια 1936-1974 και βρίσκονται στις συλλογές των ΑΣΚΙ, έγινε εφικτή μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το έργο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και ολόκληρώθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς με τον υποτιτλισμό, την ψηφιοθέτηση και την ανάρτηση στο διαδίκτυο περίπου 12.500 πρωτοσέλιδων παράνομων εντύπων και εντύπων που κυκλοφόρησαν σε καθεστώς ημιπαρανομίας.


Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή των ποικίλων και ιδιότυπων εκφράσεων του Τύπου, ο οποίος κατάφερε να υπερβή σε έκτακτες συνθήκες και συχνά ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, τις απαγορεύσεις και την υποχρεωτική λογοκρισία σε περιόδους όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος αλλά και σε χρονικές στιγμές που συνδέθηκαν με δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα. Αν και δεν είναι εξαντλητική, η καταγραφή και ψηφιοθέτηση 1.912 τίτλων που τυπώθηκαν και διακινήθηκαν μέσα στην παρανομία ή στα όρια της νομιμότητας, στοιχειοθετεί μια μοναδική στο είδος της συλλογή που τροφοδοτεί την έρευνα για την ιστορία του ελληνικού εντύπου και τις διαδρομές του σε περιόδους κοινωνικών εντάσεων, ανατάσεων αλλά και αποκλεισμών. Η καταγραφή των περιοδικών εκδόσεων που βρίσκονται στις χαρτώες συλλογές των Αρχείων, συμπληρώθηκε από την ψηφιακή συλλογή τους, η οποία εμπλουτίστηκε σημαντικά από τη συνεργασία τους με φορείς, όπως τα ΓΑΚ, το ΕΛΙΑ, η ΕΔΙΑ, το Ίδρυμα Χαρίλαος Φλωράκης, καθώς και μικρότερες ιδιωτικές συλλογές, οι οποίες αναγράφονται στα σχετικά λήμματα.

Στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε πολυσέλιδη μελέτη, εμπλουτισμένη με διαγράμματα και βασισμένη σε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και βιβλιογραφία αναφορικά με την εκδοτική παραγωγή του παράνομου Τύπου κατά την περίοδο 1936-1974.

Η εκπόνηση της παρούσας μελέτης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Η ευθύνη για το περιεχόμενό της ανήκει αποκλειστικά στον/στους συντάκτη/ες αυτής


 


Infolib LibSolution |

Back to content | Back to main menu