Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο της διαδικτυακής έκδοσης του ψηφιακού αρχείου των ΑΣΚΙ,

Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα

Το Δεκέμβριο του 2004, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανέλαβαν το έργο "Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα", στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας". Το Νοέμβριο του 2006, το έργο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης ψηφιακής συλλογής έντυπου και αρχειακού υλικού από τις σειρές των ΑΣΚΙ, η οποία καλύπτει ολοκληρωμένα τις σχέσεις της ελληνικής αριστεράς με την τέχνη και τον πολιτισμό στον 20ό αιώνα (ιδεολογικά ρεύματα, αισθητικές συγκρούσεις, θεωρητικός λόγος, συζητήσεις για τον πολιτισμό και την τέχνη, λογοτεχνία, καλές τέχνες). Η ψηφιακή συλλογή είναι προσβάσιμη από αυτόν τον διαδικτυακό τόπο στο σύνολό της χωρίς χρέωση.
Στο πλαίσιο του έργου τεκμηριώθηκαν σε βάση δεδομένων και ψηφιοποιήθηκαν 24.185 τεκμήρια (4.002 αρχειακά τεκμήρια, 19.785 έντυπα τεκμήρια, 308 φωτογραφίες) συνολικού όγκου ισοδύναμου με 70.124 σελίδες μεγέθους Α4. Το υλικό αυτό επελέγη από τις συλλογές της βιβλιοθήκης, τα αρχεία και το φωτογραφικό αρχείο των ΑΣΚΙ.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γ' ΚΠΣ Ε.Π. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΜΕΤΡΟ 1.3 - ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 80% ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ